Sebastian Zachmann : De ce PNL e partidul-cheie pentru viitorul primar al Capitalei

0
127

▶️ Gabriela Firea e cotată la 34% în sondajul pe care l-am publicat pe News.ro. Însă procentul, deși foarte mare, înseamnă o moarte politică anunțată, dacă dreapta se va coaliza.
▶️ Același sondaj arată că dreapta unită ar câștiga fără emoții în fața PSD. Ba chiar o candidatură comună PNL-USR(dreapta semi-unită) ar învinge, într-un singur tur, și PSD, și pe Nicusor Dan (independent).
▶️ Întrebarea e: ce va face PNL? Va prefera o alianță cu PSD sau va merge din nou în tandem cu USR?
▶️ PNL are o singură variantă pentru Capitală: Ciprian Ciucu. Însă Ciucu nu poate câștiga fără susținerea USR. Și dacă nu va avea sprijinul USR, Ciucu nu va candida, pentru că nu e nebun să piardă și sectorul 6, și Capitala.
▶️ Pe de altă parte, un tandem PNL-USR l-ar scoate din joc pe Nicușor Dan și i-ar termina cariera politică doamnei Firea.
▶️ În schimb, dacă PNL alege să susțină PSD, Gabriela Firea are șanse mari să devină primar. Liberalii fie nu-și pun candidat, fie pun un iepure electoral, la fel ca în 2016, care să rupă din voturile dreptei.
▶️ E interesant cum viitorul politic al Gabrielei Firea a ajuns să depindă de PNL. Și miza e imensă: nu vorbim doar de Primăria Capitalei, ci de putere în interiorul PSD. Nu degeaba Gabriela Firea vorbește deja de o candidatură comună PSD-PNL pentru Capitală. E în joc întreaga sa carieră politică.
▶️ USR e pe dinafară deocamdată. Vlad Voiculescu s-a erodat și Drulă se antrenează pentru prezidențiale. Nu are un candidat care să poată învinge într-un singur tur și PSD, și PNL. Singura mișcare pe care o poate face USR e să-l asume pe Nicușor Dan și să meargă pe mâna sa în 2024. Cu 17% în sondaje după doi ani grei, Nicușor oricum e peste orice lider USR și încă poate livra realizări. Cu Nicușor Dan susținut de USR, liberalii fie vor veni cu Ciprian Ciucu pentru Primăria Capitalei – și vor cere susținerea USR, fie vor fi de partea Gabrielei Firea – și USR se va prezenta din nou ca alternativă la partidele tradiționale.
▶️ Cât despre sectoare, la mijlocul mandatului știm deja patru primari din șase: Negoiță, Băluță, Piedone Jr, Ciucu. Mai rămân în joc sectoarele 1 și 2, pe care PSD și PNL le pot împărți cu susținere reciprocă.

P.S. Candidatura lui Ilie Bolojan pentru Primăria Capitalei e o iluzie.

Sebastian Zachmann

Lasă un răspuns